אומרים שהדינוזאורים נכחדו. ייתכן, אבל מה שבטוח, גם בלי להיתקל בטירנוזאורוס רקס בדרך למכולת, יש לא מעט דברים "מלחיצים" בחיי היום יום. מצבים אלה, עשויים להיתפס כגורמים ללחץ נפשי ואם זו תופעה חוזרת או חמורה, להוות אפילו מטרד קבוע ומשמעותי בחיי האדם. אלה הן שש דרכים שימושיות, להתמודד עם ה"לחץ" בהצלחה:

נשימה

אחת התופעות שמתרחשות בזמן מתח נפשי, היא עצירת נשימה. לכן, פעולה פשוטה שניתן לעשות, היא להפנות תשומת לב לנשימה ולהבטיח, שהיא תהיה טבעית – נינוחה ומתמשכת. בנוסף, מיקוד מנטלי בפעולת הנשימה, הוא טריק עתיק יומין ופשוט להירגעות. בעזרתו, הקשב מופנה מחשיבה אובססיבית וחסרת טעם על הגורם למתח, ל"כאן ועכשיו" הטבעי והתקין.

רגיעה גופנית

עוד תופעת לוואי בולטת של מתח נפשי, היא הופעה של מתח גופני מיותר. שרירים שונים ברחבי הגוף מתכווצים במצבים כאלה – באזורי הבטן, הכתפיים, הפנים ועוד. בעזרת מיקוד מנטלי בגוף, מבצעים "סריקה" שיטתית שלו לזיהוי אזורי המתח ומשחררים אותם.

ייעוץ פסיכולוגי

לעתים, עשויה להידרש הסתייעות באנשי מקצוע בתחום בריאות הנפש. סיוע כזה, מגיע כיום במגוון סוגים והוא לא בהכרח ממושך או יקר מאוד. באמצעות טיפול CBT (Cognitive behavioral therapy – CBT) למשל, ניתן למנוע ולהקל על מקרים של  התקפי חרדה. זאת, באמצעות שינוי מערכת המחשבות, התפיסות והאמונות, שנמצאות בשורש חרדות אלה.

ריענון ושינוי

מצבי לחץ מתבטאים לרוב במחשבות רבות על הנסיבות, שנתפסות כלא נוחות או לא נעימות מסיבה כלשהיא. מדובר גם ובעיקר, בחשיבה מיותרת, מופרזת, שבונה ומקבעת את ה"לחץ". מה שדרוש כאן, הוא בין השאר להחליש הרגל מגונה זה. דרך טובה לעשות זאת, היא לעסוק פיזית במשהו אחר, דבר שיוביל לעיסוק מנטלי בכיוונים חדשים, לפחות חלקית.

 להתמודד עם מצבי לחץ

קנאביס

קנאביס נצרך כיום על ידי אנשים רבים, ממגוון סיבות. ישנו שימוש רפואי בו, כמו גם השלכות של "חוק אי ההפללה", אשר נכנס לתוקף בארץ ב-2019. במקרים רבים, צורכים אותו במטרה להקל על מתחים וחרדות. עישון קאנביס באמצעות וופורייזר (מאייד) מספק השפעה מהירה במיוחד, מאפשר לעשות בצמח שימוש חוזר (בשונה מעישון) ואף מצמצם את הנזק הבריאותי מעישון.

לחשוב חיובי

קלישאה או לא, הרעיון הידוע של "חשיבה חיובית" אכן עובד. במקום מחשבות שליליות, אנו יכולים לבחור ולחשוב מחשבות חיוביות. לחפש היבטים חיוביים במצב באופן יזום, לראות את הדברים בצורה אובייקטיבית יותר וכן הלאה. פסיכולוגית, מדובר בהשקעה לטווח בינוני וארוך, כך שלא נורא אם זה לא יעבוד מיידית. זו היא בסופו של דבר השקעה שהיא גם קלה יחסית וגם כדאית מאוד.

לסיכום

כמעט בלתי אפשרי להיות חופשי לחלוטין מלחץ. מצד שני, מאחר שאנחנו אלה שיוצרים אותו (במחשבתנו), הרי שבידינו גם המפתח, לסלק אותו מההכרה או לפחות לצמצם את השפעתו. "אם אתה מאמין שיכולים לקלקל, תאמין שיכולים לתקן" (רבי נחמן מברסלב).