רבים חושבים שיוגה שמורה רק לאנשים גמישים ושמצויים במצב בריאותי תקין, אך מדהים לגלות שגם אנשים מוגבלים יכולים לעשות יוגה, ואפילו אנשים שנעזרים בהליכון או שמצויים בכיסא גלגלים. מכאן שיוגה נכונה לכולם, ולו כי התרגול אישי ומותאם ליכולות ולמגבלות של כל מתאמן. בנוסף, יש תרגילי יוגה שמותאמים לישיבה פסיבית על כיסא, ולא רק שהם קיימים, אלא חלקם נחשבים מאוד משמעותיים. כך למשל תרגילי נשימה בשכיבה (או על כיסא) משפיעים רבות על התחושות, על המחשבות ואף ישירות על הרגשות.

היכרות עם תרגילים ויעדים

כוח מניע

מעניין לדעת שיוגה לא רק מתאימה לבעלי מוגבלויות, אלא גם יכולה לסייע בהשגת מטרות חשובות. אי לכך ניתן למצוא יוגה שמסייעת לעבור משברים, שמסייעת לטפל בכאבים כרוניים ואף שמסייעת להשיג מטרות אישיות ולנהל את הזמן. מכאן שיוגה מהווה כלי מהותי להשגת נדבכים חשובים – מהווה כלי לחיים. כיצד? ליוגה יש כוח להעמיק את ההתבוננות העצמית ולחזק את ההכלה הרגשית.

יוגה לבעלי מוגבלויות

 

הכרה ביוגה טיפולית

מעניין לבחון כיצד היוגה השתרשה בהיבט הטיפולי ופה נציין שלאורך מאות שנים הוכחו סגולותיה הרפואיות, כך שאט אט נערכו בתחום מחקרים מטעם גופים קונבנציונאליים. מסקנות המחקרים העידו שאכן מדובר בכלי טיפולי – עובדה שמיצבה את היוגה הטיפולית ככלי משמעותי. מכאן שהיוגה הטיפולית שמה לה למטרה לעודד את הכוח המרפא שכלוא בגוף האדם, וזאת באמצעות סדרה יחסית פשוטה של תרגילים, כאשר מטרת העל מאז ומעולם הייתה להחזיר את הגוף למצב מאוזן (מבחינת גוף ונפש), ובו זמנית לבטל השפעות חיצוניות.

התמקדות ביכולות

לאור הדברים, יוגה שמותאמת לבעלי מוגבלויות מיועדת הן לבעיות זמניות והן לבעיות כרוניות, אך באופן כללי היא פונה לכל מי שמבקש לחדד יכולת פיזית או מנטלית, ואכן לא מעט נכים מעידים כיצד היוגה שינתה לטובה את חייהם, ולו כי היא הזכירה להם כמה כוח אצור בהם ולא מה הם כבר לא יוכלו לעשות. לאור הדברים, מדהים לגלות שקיימים מדריכי יוגה שהם בעצמם נכים, ולו כי הם חוו בעצמם את נפלאות היוגה וביקשו לסייע בהפצת השיטה.

אם נחזור אל נקודת ההתחלה, נציין שמטרתה של היוגה לרפא את הנפש ואת הגוף ובו זמנית להוביל להנאה. מכאן שיוגה מקלה על מגוון תחלואות ומשפרת באופן מהותי את מצב הרוח, כך שיוגה לבעלי מוגבלויות היא רק תוצר מתבקש – מהווה התאמה נקודתית ומאוד יעילה וחשובה.