לא מעט מתאמנים מסיימים אימון וישר ממהרים למזווה, בו מחכה להם אבקת חלבון שמבטיחה (כך הם נוטים לחשוב) דרך אידאלית לבנות מחדש את השריר. אז האם באמת מומלץ לצרוך חלבונים ישר בתום האימון? ובכן כן ולא, האמת היא אי שם באמצע ועל כן נתחיל מנקודת ההתחלה: חלבון מסייע רבות לגוף, כך שלצד תרומה למערכת החיסונית הוא גם מסייע לבנות את השרירים, ועל כן ישנו היגיון לצרוך חלבון בתום האימון.
לא על החלבון לבדו
אם נבקש לצרוך חלבון באמצעות תזונה טבעית, נעדיף לאכול דגים, עוף ובשר, וכמובן שגם גבינות וביצים. מה בנוגע לטבעונים? ובכן גם הם יגלו שהצומח מעניק מענה, ולו בדמות של פול, עדשים, אפונה ושעועית. עם זאת, על מנת שהחלבון באמת יהיה אפקטיבי עבור בניית השריר, הרי שיש לשלב בארוחה גם קטניות ופחמימות. מדוע? אם צורכים רק חלבון האפקט לא יהיה רלוונטי – תמיד צריך לבחון את התמונה השלמה.
מקור אחד אינו מספיק
לא רק שצריכה שמתמקדת אך ורק בחלבונים אינה אידאלית, אלא גם לא כל חלבון אפקטיבי. במה מדובר? הדרך האולטימטיבית לתמוך בבניית השריר היא לצרוך יותר מסוג אחד של חלבון – עדיף לצרוך מכמה מקורות (למשל בנוסף לביצה גם רצוי לאכול טונה וגבינה). מכאן שאם בוחרים באבקת חלבון, תוודאו שהיא מורכבת ממספר מקורות, אך חשוב להבין שאם ישנה אפשרות, העדיפו ארוחה מזינה – את האבקה השאירו עבור שעת מצוקה.
יש לכם שעה – היכון הכן צא!
אחד מהמיתוסים היותר מושרשים הוא שצריך לצרוך את החלבון כשעה מתום האימון. האומנם? ובכן בין אם אתם מתאמנים חובבים ובין אם אתם אתלטים רציניים, חשוב להבין שלגוף שלכם לא משנה אם צרכתם חלבון ישירות לאחר האימון או רק כעבור כמה שעות. מה שכן קובע הינה העובדה שבאותו היום של האימון צרכתם כמות מספיקה. מכאן שהמנהג לצרוך חלבון ישר לאחר האימון מסייע לא לשכוח ואף מנצל את זרימת הדם המואצת, אך אם רק קצת אחראיים, ניתן להשלים פערים בהמשך היום ומבלי להתפשר על האבקה הזמינה. כמו כן, אם נעצור ליישר קו, נציין שעבור אדם מבוגר (שאינו אתלט) הכמות האידאלית של חלבון ליום היא 0.8 גרם לק"ג ממשקל הגוף ואם באותו היום הוא התאמן, הרי שעליו לצרוך כ1.6 גרם לק"ג ממשקל הגוף.
זהירות השמנה!
לא פעם אנשים מתאמנים, אך בסוף מגלים שהם רק משמינים. כיצד זה קורה? עבור רבים הסיבה נעוצה באותו המלצה שנוגעת לחלבונים. במה מדובר? רבים עושים אימון זניח וממהרים לאכול חלבונים ואף כמות מאוד גדולה. מכאן שיש להתאים את כמות החלבונים לאופי האימון ולנתוני משקל אישיים, וכפי שציינו חשוב לשלב את החלבון ביחד עם פחמימות, כך שהחלבון ינותב למטרה שלשמה הוא נועד.
צריכה מושכלת
לסיכום נציין שבהחלט מומלץ לצרוך חלבון לאחר אימון ובמיוחד לאחר אימון משמעותי, קרי ריצה, חיטוב, הרמת משקולות, יוגה וכדומה. החלבון מסייע לבנות מחדש את השריר שנפגע במהלך האימון (במהלך האימון הרקמה נפגעת, ולו באמצעות קרעים מיקרוסקופים), אך כאמור חשוב לבחון כיצד מיישמים את ההמלצה באופן מושכל ואידאלי – בתיאבון!