חרדה מאופיינת בפחד לא נשלט שיכול להתבטא הן באמצעות פונקציות גופניות כמו למשל הזעה, חוסר יכולת לנשום, בלבול, סחרחורת ולעיתים גם תחושה כאילו עוברים התקף לב והן בפונקציות רגשיות כמו הימנעות ממצבים שעלולים לעורר חרדה, התבודדות וכן נטייה מוגברת לדיכאון בעקבות התקפי חרדה חוזרים ונשנים. בשנים האחרונות אנו עדים לעלייה בשייח הציבורי בכל הקשור להתמודד עם חרדות, לא מעט בזכות ההבנה כי חרדה היא לא מצב זמני אלא מצב שעלול להוביל להחמרה משמעותית באיכות החיים, בעקבות התקפי חרדה חמורים. בזמן מגפת הקורונה נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר הפניות למוקדי בריאות הנפש, ובהתאם לכך גם במרשם לתרופות נוגדות חרדה.

תרופות נוגדות חרדה – כל מה שצריך לדעת

מחקרים שנערכו בתחום החרדה מצאו כי מעל ל 20% מהמבוגרים סובלים מחרדה. ישנם סוגים רבים של חרדות – החל מחרדה חברתית, פוסט טראומה, חרדת טיסות ועוד. תרופות קונבנציונליות לטיפול בחרדות כמו ציפרלקס, מיאנסרין,  קלונקס כמו גם ואבן מהוות דרך מהירה מאוד לטובת יצירה של הקלה מיידית, בייחוד במצבים שעלולים לעורר את החרדה כמו למשל עמידה מול קהל. רבים מהסובלים מחרדה נוטלים את התרופה עוד לפני, בעקבות סיטואציות שעלולות להוביל להתקף חרדה. יחד עם זאת, נטילה של תרופות נוגדות חרדה עלולות להוביל לתופעות לוואי קשות כמו השמנה, ירידה משמעותית בחשק המיני וכן תלות בתרופות שעלולה להוביל גם לחרדה מפני שהתרופות אינן נמצאות בהישג יד. כל החלטה על נטילה של תרופות או הפסקה שלהן צריכה להתבצע בליווי מצד הפסיכולוג ותוך שימת דגש על נקיטת פעולות נוספות שיכולות לסייע לטובת התמודדות עם חרדה, כמו ספורט.

אולי אפשר להחליף את הכדורים בספורט - איך מתמודדים עם חרדות?

כיצד אימון מסייע להפגת חרדה?

כל אחד מכיר את החשיבות של ספורט לאורח בכל הקשור ליצירה של אורח חיים בריא ומאוזן. אולם, מעבר להשפעה של ספורט על הגוף ועל שמירה על משקל תקין, אין ספק כי פעילות ספורטיבית סדירה מהווה דרך טבעית להתמודדות עם חרדות ובפרט התקפי חרדה. הגוף והנפש פועלים כיחידה אחת ומשפיעים האחד על השני, ולכן כאשר הנפש נמצאת במצוקה, זה מגיע לידי ביטוי גם מבחינה פיזית. כאשר הגוף נמצא במצב של חרדה וסטרס, השרירים מתקשים, הנשימה הופכת לקצרה יותר והפעילות של הלב הופכת למואצת. מבוגרים שמתאמנים באופן קבוע חוזרים ואומרים כי הפעילות הזו עושה להם טוב לנפש, ולא בכדי. בזמן פעילות ספורטיבית המוח מפריש אנדורפינים שבשורה של מחקרים נמצאו כבעלי השפעה ישירה על המצב הרגשי. פעילות מאומצת כמו ריצה או הליכה מהירה יכולות להוביל לשיפור ממשי בהרגשה, בוודאי בעבור מי אשר סובל מהתקפי חרדה משתקים. בנוסף, פעילות זו מאפשרת להפיג את המתחים ולשכוח מהדאגות למשך זמן קצר, ועל כן שילוב של הפעילות הזו ביחד עם האזנה למוזיקה מהווה דרך מצוינת להתמודד עם חרדות ואף להוביל ליצירה של אורח חיים בריא ומאוזן.

חרדה – לא גזרת גורל

אם עד לפני מספר שנים נהוג היה לתת למבוגרים כמו גם בני נוער תרופות נוגדות חרדה, כיום הפרטיקה הטיפולית מבוססת על מערך הכולל יצירת שינוים באורח החיים – החל מהגברת הפעילות הגופנית, תזונה נכונה ומאוזנת, טיפול פסיכולוגי כמו גם רגשי שיכול מאוד לעזור להתמודדות וכן בנייה של מעטפת אישית בדמות חברים ובני משפחה אשר יכולים לסייע מבחינת תמיכה רגשית.

לסיכום

התמודדות עם חרדות מהווה אתגר בעבור אלפי ישראלים. השילוב של תרופות מרשם ביחד עם פעילות ספורטיבית יכול לסייע מאוד לטובת התמודדות עם החרדה, בייחוד כאשר מדובר במצב של חרדה שמגיעה לידי ביטוי בהתקפי חרדה קשים מאוד. ליווי מצד פסיכולוג וכן הבנה כי מדובר במצב זמני שחולף הוא זה שיכול להקל מאוד על ההתמודדות עם חרדה, מכל סוג.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.