רבים נתקלים ביוגה ומשחקים עם המחשבה להפוך למורי יוגה בעצמם, ולו כי מדובר במקצוע שופע קסם ושכולל ערך מוסף – השפעה ניכרת על הגוף ועל הנפש. אי לכך טוב לדעת שכל אדם יכול להפוך למורה ליוגה – אדם שהתחום חדש עבורו, אדם בעל לקות גופנית ואף אדם שלא חושב שיוכל לתרגל זמן ממושך ביממה. האומנם? ובכן אין הכרח להיות גמישים או בעלי ניסיון רב, אלא המפתח טמון ברצון, בכוונה ובחיבור האישי.

נקודת ההתחלה

לאחר שמגיעים לידי החלטה שאכן זהו החלום, יש לפנות לבית ספר ללימוד יוגה. בנקודה זו ראוי לבחון איזה בית ספר נחשב איכותי, וזאת ניתן להסיק בהתאם לאיכות המורים, הרזומה והוותק. בעיקרון צריך להיות מעל לגיל 18 וצריך להיות מוכנים לא רק לפרקטיקה, אלא גם להרבה תיאוריה, קרי אנטומיה ותזונה. מכאן שאם גם אתם משחקים עם המחשבה להיות מורים ליוגה, חשוב לדעת שהדבר בהחלט אפשרי, אך גם ראוי לבחון את הנושא מכמה כיוונים נוספים, קרי התפתחות אישית, פרנסה והשפעה כוללת.

עיסוק עיקרי או רק השלמת הכנסה?

למרות שיוגה עוסקת רבות ברוחניות, חשוב לבחון גם את הפן הכלכלי, חשוב לבחון האם ניתן להתפרנס בכבוד רק משיעורי יוגה, ופה נמצא שהתשובות חלוקות. באופן כללי רק מהעברת שיעורים ביוגה קשה להתפרנס ואכן רבים בוחרים באפיק זה רק כהשלמת הכנסה. עם זאת, מי שמקיים בית ספר ליוגה כבר כן יימצא פרנסה נאה ואף מי שיפנה לתחומים משלימים, קרי העברה של קורסים והרצאות בתחום, התעסקות עם נדבכים משלימים מעולם הבריאות, התמחות בנישה מסוימת (למשל יוגה לילדים) וכדומה.

מורה ליוגה

דרגות

יש מדריכי יוגה בעלי ותק עשיר ויש מדריכי יוגה חדשים בתחום, כך שקיימות מספר הגדרות. הדרגה הגבוהה ביותר מכונה "מאסטר יוגה" והיא מיוחסת למי שמחזיק בניסיון מעשי של למעלה מ10 שנים, ישנה דרגת "מורה בכיר ליוגה" שמיוחסת למי שמחזיק בהכשרה של 3 שנים, ישנה דרגת "מורה מוסמך ליוגה" שמיוחסת למי שמחזיק בהכשרה של שנתיים, וישנה דרגת הבסיס ("מדריך יוגה") שמיוחסת למי שמחזיק בהכשרה של שנה בתחום.

תכונות אופי

מורה ליוגה אינו רק צריך לאהוב את התחום, אלא בין היתר עליו להיות אדם סובלני שיודע להדריך ובעל כריזמה אישית. על מורה היוגה להנחיל שליטה ומצד שני לבצע זאת בדרכי נועם. מה עוד חשוב מבחינת תכונות אופי? לחוש להט למקצוע, להיות אדם שמתמיד ולהיות אדם שמעריך למידה ושתמיד פתוח לספוג ידע חדש – אם ממורים וספרים ואם מתלמידים וסיטואציות. בנוסף, על המורה להביט פנימה ולבחון את הגישה לחיים בהתאם לנדבכי היוגה, כי בין היתר גם זאת מעבירים לתלמידים.

תפישת חיים

לבסוף נציין שגם מורים מנוסים צרכים מדי פעם לעצור ולהכיר בכך שהם בחרו במקצוע שהוא מעבר לפרנסה ותשוקה, אלא מדובר במקצוע שמהווה תפישת חיים שלמה. מכאן שחשוב מדי תקופה לעצור ופשוט להציף את השאלה הבאה: "מהי יוגה עבורי ואיזה מסר אני כמורה מבקש להעביר הלאה לתלמידים"? דרך צלחה!