ניתן לומר רבות אודת שיטת שיבננדה, אך כפי שסוואמי שיבננדה סרסוואטי הגדיל לתמצת, השיטה מסתכמת בחמשת הפעולות הבאות: "שרת, אהוב, תן, טהר, מדוט והגשם. אז מהי אותה שיטת יוגה שמושכת אינספור מעריצים ברחבי העולם? ובכן מדובר בשיטת יוגה שדוגלת בתנוחות עדינות ואיטיות ובחיבור מהותי לנפש האדם.

סוומי שיבננדה

רגע לפני שנרחיב אודות יוגה שיבננדה, נעצור להכיר את האיש שעומד מאחוריה – סוומי שיבננדה שבמאה ה20 היה אחד מענקי היוגים של הודו. שיבבנדה נחשב למאסטר בתחום והוא האיש שאחראי על יותר מ300 ספרים שיצאו בנושא, כך שאותו ידע חשוב שבמשך דורות על גבי דורות נשמר כסוד והועבר רק ליחידי סגולה, זכה לצאת לאור ולהפוך לנחלת הכלל. מכאן שעד היום תורתו של סוומי שיבננדה מהווה נדבך מהותי ורב השפעה.

שיטה אחת ארבעה כלים

שיטת יוגה שיבננדה משלבת בין 12 תנוחות יוגה בסיסיות לבין מדיטציה, תרגילי נשימה ושירת מנטרות. מי שבוחר בשיטה זו צריך להיות קשוב למקום ובו זמנית לעצמו, וזאת בכדי לבחון היכן עובר הסף האישי. מכאן שהשיטה בעיקר מתאימה למי שמחפש לשלב בין אימון גופני לתחושת שלווה. פה נחזור אחורה וציין שהשיטה מסתכמת בחמשת הפעולות "שרת, אהוב, תן, טהר, מדוט והגשם", אך על מנת לפשט זאת, נציין שקיימים שישה עקרונות מקבילים ופשוטים ליישום: תרגול נכון, נשימה נכונה, תזונה נכונה, הרפיה נכונה, מדיטציה ושילוב של תזונה נכונה.

מסע לנשמה

לאור הדברים, ניתן להתחיל להבין שהשיטה משלבת בין תרגול פיזי לבין שליטה בנשימה ובטכניקות הרפיה, כאשר כל זאת נעשה במקביל לשליטה בהכרה ואף יותר מכך- שליטה במחשבה. מכאן שהמטרה אינה רק לעבור תרגול מחזק, אלא בין היתר השיטה מבקשת לקחת את המתרגל למצב תודעתי נעלה, כזה שמסייע להציץ בנדבכים נוספים, נדבכים שמזכירים לכולנו שאנחנו הרבה יותר מסך החלקים – הרבה יותר מסך ההיכרות האישית שלנו עם עצמנו.

נקודת ייחוס

אם נשווה את שיטת היוגה שיבננדה לאחרות, נמצא שביחס לשאר היא כוללת הרבה מאוד שירות וחזרתיות של מנטרות. במה מדובר? ובכן המנטרה הינה צליל, הצליל מוביל אל הגייה שמניעה אנרגיה רוחנית רבת עוצמה וחיוניות, וכאשר חוזרים על אותו הצליל זוכים להשיג שני דברים חשובים: טיהור הכרה שמוביל להגשמה עצמית, כי רק כשאנו יודעים כיצד "לנקות" מגוון מרבדים ורעשים מהיום יום, ניתן למצוא את הקול הפנימי שמנסה להישמע מבעד לחומות שייצרנו לעצמנו, ולו מבלי שנשים לב. אי לכך דווקא בעידן המודרני שכל הזמן דוהר קדימה ושנחשב מאוד חומרי, נכן ללמוד כיצד לעצור ולהביט פנימה – לבחון ולהיזכר שאנחנו חלק משלם הרבה יותר גדול.

ביחס לשאר

אם נשווה את סבב התרגילים שמאפיינים את יוגה שיבננדה למגוון שיטות אחרות, נמצא שנהוג להתחיל במגוון תנוחות הפוכות, קרי עמידת ראש. בנוסף, מדובר בשיטה שנחשבת מאוד רכה ובעלת חיבור עמוק לממד הרוחני. אי לכך רבים נוהגים לתפוש אותה כאיטית וכבעלת חיבור גבוה לעידן הניו אייג'י, אם כי ראוי להבהיר שהיא מאז ומעולם הייתה רלוונטית, ולו כי נפש האדם נשארה כשהייתה – מורכבת ופשוטה באותה המידה.