ממש כשם שאימון מוביל לתוצאות, כך גם אימון יכול להוביל לפציעות, אם כתוצאה מתנועה לא נכונה, חבלה, תאונה, או שחיקה של האיברים הפנימיים. כאשר זה קורה והספורטאי נפצע, לא רק שהוא מתעסק עם הכאבים הפיזיים, אלא בין היתר הוא גם מתעסק עם קשיים נפשיים, ופה סביר להניח שהוא יעבור את ארבעת השלבים הבאים: הכחשה (הכאב יחלוף עד מחר), כעס, מיקוח פנימי (למשל אם הבעיה תיפתר מהר אתאמן יותר) ולבסוף גם דיכאון. מכאן שלאחר פציעה חשוב לדעת כיצד להתנהל פיזית ורגשית באופן מושכל, וזאת כי בהחלט קיימים מספר טיפים שמסייעים לחזור לשגרה בהקדם הניתן.

התנהלות שגרתית

לא מעט ספורטאים מעידים שלאחר הפציעה הם נאלצו לחזור לשגרה, ולו בשל צורכי פרנסה. הם כמובן לא ששו לכך, אך אט אט גילו שדווקא החזרה לשגרה והעמדת הפנים שהכול בסדר, הן אלו שהחלו להשפיע על התחושה הכללית, ובעיקר על התחושה הפנימית. מכאן שאם משדרים כלפי חוץ שאנחנו חוזרים לעצמנו ואם לא מאפשרים לפציעה למוטט את השגרה, הרי שבאופן מובהק ניתן להיאחז בהעמדת הפנים ובסופו של יום גם להאמין לה. כיצד זה עובד? לשגרה יש כוח להחזיק אותנו מעל המים, לשמר אופטימיות ולהפיח חיים ביום יום, ואם ניזכר בעובדה שגוף ונפש מחוברים, הרי שניתן להבין את המהלך הכללי.

מניעה מפציעה

יש פציעות שאינן ניתנות למניעה, ולו כי הגוף שלנו נשחק ולא ניתן לשלוט כל הזמן על כל תנועה. עם זאת, חשוב להבין שקיימים מצבים שעשויים להגדיל את הסיכוי לעבור תאונה ועל כן חשוב להיות מודעים אליהם ולהגיב בהתאם. כך למשל ספורטאי שחש לחץ רב מהסביבה להגיע לתוצאה מסוימת עשוי באופן בלתי מודע לגרום לעצמו לפציעה, ולו כדי שהלחץ הסביבתי יירד ממנו. בנוסף, אימון נוקשה שמוביל לטונוס שרירים גבוה או להתעלמות מכאבים שמצריכים התייחסות, גם כן עשוי להוביל לתאונה. מהי המסקנה? רצוי להגיב לנורות אדומות!

הגוף נרפא הנפש לא

לא פעם ספורטאים עוברים פציעה, מסיימים שיקום ומגיעים למצב שבו הגוף חוזר לשגרה, ועל כן הם חוזרים לפעילות ספורטיבית מלאה. עם זאת, בנקודה זו הם מגלים שלמרות שהרופא נתן חותמת שהפציעה חלפה, הראש מסרב ליישר קו, אלא נמצא במצב של חשש תמידי. מכאן שהספורטאי חושש להשתמש באופן מלא באיבר שנפגע, הציפייה מהסביבה שמצפה להמשך רציף מלחיצה וכדומה. אי לכך יש להימנע משינוי בהתנהלות הספורטיבית ורצוי להתחיל משלב יותר נמוך באימון. רק לאחר שצוברים ביטחון מומלץ להרים בחזרה את הרף.

טיפים חשובים לקראת החלמה

לאחר פציעה יש לשאוב השראה מספורטאים אחרים שנפצעו וחזרו לשגרה, יש להשקיע בפיזיותרפיה וחיזוק האיבר הפגוע, יש לבחון מאיזו פעילות להימנע ואיזו פעילות להגביר, חשוב להפיק לקחים ממקרה הפציעה, מוטב להיעזר בחברים שנמצאים לצדכם ומסייע לפרק את הליך ההחלמה לגורמים, כך שבכול פעם מציבים מטרה חדשה. לבסוף נציין שאין ליפול למרה שחורה, אלא ראוי לשמור על תחושה טובה שמייצרת עשייה חיובית – בהצלחה!